B.B.Cornsnake

A teljesség igénye nélkül...

 

Aki szeretne többet tudni a gabonasikló változatokról, annak ajánlom figyelmébe a következő oldalakat:

http://iansvivarium.com/morphs/ (angol)

http://www.farbvarianten-lexikon.de/morphuebersicht.php (német)

 

Normál (wild type, classic)

Narancssárgás/vöröses/barnás (esetleg szürkés) alapon sötétebb barnásvörös nyerefoltok, fekete kontúrral. A hasán sakktáblaszerű mintázat van fekete és sárgás foltokból. Szeme barnás színű (fekete pupillával).

Amel (amelanistic, "albino")

Hiányzik belőle a fekete pigment (ezért vörös albínónak is szokták hívni). Narancssárgás alapon vöröses nyeregfoltok, amelyeket fehér kontúr vesz körül. A hasán lévő minta sárgás színű. Szeme sárgás színű (piros pupillával - ez minden amel-lel kombinált színnél jellemző tulajdonság).

Anery (anerythristic, anery A)

Hiányzik belőle a vörös pigment (ezért fekete albínónak is nevezik).

Szürkés alapon majdnem fekete nyeregfoltok vannak, de vannak világosabb árnyalatai is, sőt akár sötétbarnás (csokoládé) is lehet. A nyaka alsó felén idővel sárgás szín jelenik meg. A hasán a minta fekete, a szeme szürkés (fekete pupillával).

Charcoal (anery B)

A fekete albinizmus egy másik változata, genetikailag különbözik az anery-től. Hasonló színű, talán kissé kevébé kontrasztos, sokszor szürkés/barnásabb árnayaltú. A nyakán a sárgás elszíneződés kisebb vagy akár hiányozhat is.

Hypo (hypomelanistic, hypo A)

A fekete pigmentek csökkent intenzitása jellemzi, a nyeregfoltok körüli kontúr alig látható, az is inkább barnás színű. Szeme vörösesbarna (fekete pupillával).

Sunkissed

Szintén hypomelanisztikus hatású génmutáció, de sokmindenben külömbözik a hypo-tól. Élénk narancsos színvilág jellemzi, furcsa fejmintával, sőt sokszor a nyeregfoltok is kissé más alakúak.
(Más színekkel együtt kif​ejezetten különleges kombinációkat tud létrehozni.)

Arról ismert továbbá, hogy a stargazer nevű betegséget ennél a színvariációnál fedezték fel.

Caramel

A vöröses alapszín helyett világosbarna/karamell tónus jellemző rá, barnás nyeregfoltokkal. Szeme világosbarna színű (fekete pupillával).

Lavender

Egy egészen különleges színmutáció, az alapszíne világos szürkés-rózsaszínes, kicsit sötétebb szürkés, néha enyhén lilás árnyalatú nyeregfoltokkal. (A hímeken a rózsaszínes árnyalat erősebb lehet.) Szeme sötét kékes/lilás/bordó (fekete pupillával).

Motley

Nem szín-, hanem mintaváltozat.

A nyeregfoltok kontúrja összeér és a világosabb területek körül szinte szabályos kört formál. Az oldalán a mintázat elmosódhat, a hasi minta minden esetben hiányzik (egyszínű fehér lesz). Minden színváltozatban előfordulhat.

(A képen egy anery motley látható, annak is ún. hurricane változata, amikor a körfoltok körüli kontúr elválik a háttértől.)

Striped

Szintén mintaváltozat.

A nyeregfoltok helyett hosszanti csíkok futnak végig a testén, a hasa egyszínű fehér. Minden színváltozatban előfordulhat.

(A képen egy amel striped látható.)

Diffused (bloodred)

Fiatal korától kezdve az oldaláról eltűnik a mintázat, egyszínű vöröses lesz. Ez idősebb korban egészen felhúzódik a hátáig, akár az egész állat egyszínűvé válhat (ez a kívánatos). Szelektív tenyésztéssel a vöröses színt még intenzívebbé teszik benne.

Tessera

Mintaváltozat.

A kevés domináns mutáció egyike.

A háti részén a striped-hez hasonló csík fut végig (nem mindig szabályos, néha feltöredezik), de erőteljesebb kontúrral. Az oldalán a mintázat összemosódik, mozaikszerű.​ Minden színváltozatban előfordulhat.

Scaleless (pikkely nélküli)

Bármilyen színvariációban elképzelhető; a testének legnagyobb feléről hiányoznak a pikkelyek, ezért tapintása finom bársonyszerű.

Palmetto

Jelenleg az egyik legkülönlegesebb gabonasikló "szín". Az állat testének legnagyobb részén hiányoznak a pigmentek a pikkelyekből (az állat fehér - hasonlít a leucisztikus változathoz más kígyófajokban), de elszórtan, kisebb nagyobb foltokban látszik az eredeti szín (általában szürkés-vöröses-barnás pikkelyek). Szemük világosszürke (a normál gabona barnás szemszínével ellentétben), fekete pupillával.

Okeetee

Eredetileg a normál szín egyik lokalitás vátozata, de szelektíven is tenyésztik. A fekete kontúr vastagabb a nyeregfoltok körül (kívánatos, hogy legalább 2 pikkely széles legyen).

Reverse okeetee

Gyakorlatilag az okeeteee amelanisztikus változata. Szelektíven tenysztették ki - a vörös nyeregfoltok körül a fehér kontúr minél szélesebb legyen.

Létezik high white változata: ekkor az alapszín narancssárgás helyett majdnem fehér.

Fluorescent oragne változ​at: az alapszín sötét narancssárga.

színvariációk

normál miami

fiatal butter motley

lavender striped